Hjem / Inspirasjon / Lister / Trender 2022

Trender lister 2022

For mange er listene kronen på verket. Lister har både en praktisk funksjon og er et visuelt grep for å piffe opp uttrykket i boligen. Hvilke lister er populære, og hva er trendene innen listverk?

Naturlig og hjemmekoselig

To år med hjemmekontor og generelt mye hjemmetid har satt sine spor i trendutviklingen når det kommer til oppussing, interiør og listverk. Vi har tilbrakt mer av tiden hjemme over lange perioder, og det har ført til en interessant utvikling i fargevalg både på gulv, vegger og ikke minst lister.

På få år har vi sett en ganske stor endring også i valg av listverk og farger på listverk. Informasjonskontoret for farge og interiør summerer opp interiørtrendene for 2022 slik:

  • Materialene skal se naturlige ut og helst være ekte tre eller ha naturlig trestruktur som skinner gjennom fargen.
  • Flere ønsker naturfarget eller mørkt treverk, gjerne med litt ekstra liv i gulvet. Klikk her for å se flere gulvtrender. Varme, gylne farger skaper en harmonisk og koselig stemning som innbyr til å tilbringe tiden i hjemmet.
  • Bærekraft blir stadig viktigere. Dyre materialer med god kvalitet trumfer rimeligere produkter som må byttes etter få år.
  • Viktig at det føles trygt hjemme – rolige farger som skaper balanse heller enn skrikende.

Disse trendene ser vi også når folk velger listverk.

Samme farge på vegg og lister

Nå skal alt matche! Svarte lister blir mer og mer populært. Antallet bestillinger på spesialmalt listverk har mangedoblet seg det siste året. I tillegg til svart går det mye i gråtoner og varme, duse farger.

Her har boligeieren valgt karmlist i samme farge som veggen, og gulvlist i samme farge som gulvet. Dette er et stilfullt grep som skaper harmoni og balanse i rommet.

Mange ønsker å bruke husets fargepalett også på listverket, slik at fargen på listene er lik fargen på veggen. Ved å bruke samme farge får du et harmonisk og helhetlig uttrykk i rommet. Det bidrar også til å skape en opplevelse av at veggene er høyere og gir mer romfølelse.

Spesielt med heltre furu eller heltre eik er det mange muligheter for å sette et særpreg på listverket. Trestrukturen blir synlig gjennom fargen og skaper en naturlig look. Samtidig får du det fargepreget du ønsker for å eksempelvis matche et spesielt panel.

Listene matcher gulvet

En annen trend som er i ferd med å befeste seg er listverk i samme farge og materiale som gulvet. Her ser vi at folk for eksempel velger lister i eik for å matche eikeparkett. Dette er et smart grep for å få rommet til å virke større. Gulvlistene går i ett med gulvet og gir et moderne uttrykk.

Generelt er eik blitt veldig populært – både som spiler/glattkanter, panel, listverk og ellers i interiør.

En naturlig gulvlist er også enklere å holde ren, og riper blir mindre synlig på listverk som ikke er hvitt eller malt. De blir heller en del av strukturen.

Glatte lister

Vi ser stadig mer av glatte, slette lister eller lister med enkel profilering – særlig i moderne boliger. Folk ønsker å få frem den naturlige trestrukturen i listverket. Glattkanter brukes også i økende grad som fot- og karmlister.

Bryt opp med spiler

Det er en klart økende trend å bruke spiler til å bryte opp litt i stilen. Mest brukt er treslaget eik, og de fleste velger glattkanter som er ubehandlet, lakket og hvittonet. Spilene kan også leveres behandlet, for eksempel med hardvoksolje som gir en spesiell fremtoning.

Denne spileveggen er laget av glattkanter i dimensjonen 21×45, som er den mest populære spilevarianten for tiden.

Der vi i de siste årene har sett mye panel som kontrastelementer, velger nå flere å bruke spiler som kontrastvegg, i himling, trappegang eller som innslag i for eksempel entré, sengegavl eller kjøkkeninteriør.

Hvite lister

Vi kan ikke snakke om listverk og trender uten å nevne hvite lister – de klassiske listene som rammer inn rommet fint og skaper et skille mellom vegg og gulv. Mange velger hvite lister fordi det har vært vanlig i mange år, men sjekk gjerne om det passer med fargen og gulvtypen du har valgt til veggen. Noen ganger kan kontrasten bli for fremtredende. Det er nok derfor man har sett at flere tester ut svarte lister eller andre farger.

Stilen i hjemmet ditt spiller også en rolle her. Har du en moderne, minimalistisk funkisbolig eller et eldre, mer klassisk hus, vil du nok ha ganske forskjellig utgangspunkt for hva slags lister og farger du går for.

Over 300 listeprofiler tilgjengelig

Vi har over 300 listeprofiler tilgjengelig, og kan produsere spesialtilpassede lister etter dine mål. Velg materiale, farge og profil etter dine preferanser.

Hos Thaugland har vi rådgivere som vet alt om lister og treverk. Spør oss gjerne om anbefalinger.

Les flere av våre guider

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Det vil du tjene på!

Eksklusive tilbud rett i innboksen
Månedens tilbud
Produktnyheter
Fagrelatert informasjon
06:00 – 17:00
23 39 36 00
post@thaugland.no
Handlekurv

Innlogging