fbpx

LISTER

terrasse logo

Skal du legge lister?

Her gir vi deg en oversikt over alt du trenger å vite.

Den siste finishen! En list tar ikke mye plass i et stort rom, men den er ganske viktig for helhetsinntrykket. Har du lagt nytt gulv, er ikke jobben fullført før du har lagt lister.

Hva bør du tenke på når du skal legge lister?

Vil du ha lister som er glatte, brede, smale, malt eller umalt? Det finnes mange tusen ulike lister til blant annet gulv, tak, vindu og dør. Her er en liten oversikt over hva du bør sette deg inn i når du skal velge lister til boligen din.

Les også

Se oversikt over alle listetyper

Profiler

Det finnes veldig mange profiler å velge i. Alle listeprofiler har forskjellige navn, og man må også forholde seg til tykkelser og bredder. Mange av de mest brukte profilene lages av de fleste produsenter, men så finnes det noen leverandører som har et bredere utvalg. Thaugland selger lister fra Combiwood Barkevik, og vi kan tilby over 300 ulike profiler! Hos oss er det også mulig å få skreddersydde profiler.

Velg riktig listeprofil

Ettersom listverk er «kronen på verket», er valg av profil avgjørende for hvilket uttrykk rommet gir. Det vanligste er å ha samme «stil» gjennom huset. Det finnes mange forskjellige «familier» av profiler, slik at tak, karm og gulv kan stå i stil til hverandre.

Fun fact: Historisk sett var det ofte egne sager i hver bygd, og alle hadde egne profiler uavhengig av hverandre. Noen av disse profilene eksisterer fremdeles i dag og kjennes igjen ved sine stedssignaturer, eks. «Eidsvoll» og «Røros».

Hva slags profil er det lurt å velge når man skal legge lister? En ting er preferanse og hva man selv foretrekker, en annen er hva som passer inn med de ulike typene gulv, vegger og tak. Her er våre tips:

Glatte lister

Ofte velges glatte slette lister hvor det ellers er slette vegger, og mer profilerte lister hvor veggene har profilert panel eller kanskje tapet med mye mønster og så videre.

Brede lister

Brede profilerte lister passer fint i hjem der det er høyt under taket og brede vindusposter.

Eikelister

Mange velger å kombinere furu og eikelister, og bruker for eksempel eikelister som passer til parketten langs gulvet og hvitmalte furulister i tak og rundt vinduer og dører.

Les også

Svarte lister og farger er den store trenden i 2022

Nybygg og hytter

Når man skal bygge nytt, er det viktig å bruke god tid på riktig valg av profil. Det kan være lurt å ta med prøver og teste ut hva som ser best ut og hvilket uttrykk man vil at listverket skal gi.

I mange nye hus, og for eksempel hytter, er det blitt ganske vanlig å bruke slette, ubehandlede furulister. Mange velger også å beise furulistene for bedre vedlikehold.

Vi kan skaffe utgåtte profiler

Når man restaurerer eller pusser opp en bolig, kan det være lurt å finne lister som likner mest mulig på det som allerede er. Heldigvis har mange profiler bestått gjennom mange år, men det finnes likevel en del listeprofiler som er gått ut av produksjon. Hos Thaugland kan du komme innom med en bit av listeprofilen du ønsker å produsere (eller en tegning av den), så skaffer vi en helt lik profil til boligen din. Dette gjør vi på alle treverk; både furu, eik, ask, bjørk og så videre.

Har du spørsmål om lister eller profiler? Kontakt oss gjerne eller kom innom et av våre varehus.

Dimensjoner

Lister kommer ikke bare i forskjellige profiler, men også i ulike tykkelser og bredder/høyder. En håndverker kan gi deg gode råd om hva som passer hvor. Dersom det for eksempel er mye ujevnheter i overgangen fra gulv til vegg, kan en «tykkere» list være nyttig for å skjule mest mulig.

Det samme gjelder i overgang mellom vegg og tak – her kan en bredere list være til hjelp dersom det er mye ujevnheter.

Det kan være lurt å velge samme tykkelse på gulv- og karmlister, da disse som regel flukter når gulvlist møter karmlist. Når gulvlisten flukter med karmlist betyr det at begge har samme tykkelse. Dersom de ikke flukter og den ene listen er for eksempel 15 mm og den andre 12 mm, vil man få en synlig forskjell/kant. Dersom man har et gulv i gangen og et i stua, men det ene er litt høyere, flukter ikke gulvene og man får en snublekant.

Ulike typer behandling av lister

Lister kan fås som ubehandlet, hvitmalt, lakket og hvittonet. I de fleste tilfeller er det også mulig å spesialpåføre olje, hardvoks eller beis, så sant man har en ubehandlet list.

Treet "lever"

Selv om treet for lengst er hugget, tørket, saget og høvlet, fortsetter cellene i veden å tilpasse seg klimaet rundt seg. Så treet lever strengt tatt ikke, men vannet «jobber» i vedcellene. Når det er varmt og fuktig, vil cellene trekke til seg fukt slik at veden utvider seg. Når det er tørt i lufta og kaldt, vil vannet fordampe fra treet, og cellene i veden trekker seg sammen.

Det er kun snakk om millimeter, men hvis du legger merke til skjøter eller gjæringskapp på vinteren – spesielt hvis det er kaldt ute og du fyrer mye inne – vil du se at det vil kunne oppstå gliper, spesielt «innerst» i gjæringskapp. Dette vil ikke være tilfelle om sommeren. Gjæringskapp er betegnelsen for en list som er kappet i 45 grader i endene, slik at hjørnet blir en 90 graders vinkel.

Det samme kan man ofte også lett se på panel, som trekker seg sammen på vinteren og utvider seg på sommeren. Det norske klimaet har store variasjoner i både temperatur og luftfuktighet gjennom året – dette gjelder også innendørs.

Å akklimatisere listverket vil derfor være viktig, slik at treet stabiliserer seg mest mulig til temperaturen inne før det monteres opp. Selv en liten millimeter er ganske synlig hvis det blir en sprekk på en hvit list.