fbpx

Listverk

taklister-illustrasjonbilde-thaugland

Taklister

For å skjule eller pynte overgangen mellom vegg og tak, er det vanlig å legge en taklist. Taklistene finnes i mange forskjellige bredder, profiler og utførelser. De vanligste taklistene er hulkillister og hyttelister. Enkel og dobbel skygge er to mye brukte profiler som gir henholdsvis enkel og dobbel skyggestripe langs taket/veggen.

gulvlist-eksempelbilde-thaugland

Gulvlister

En gulvlist (eller fotlist) dekker overgangen mellom gulv og vegg, og finnes i en rekke forskjellige profiler, størrelser, tykkelser og treslag. Det som gjenkjenner en klassisk gulvlist er at den er laget for å kunne stå tett nedtil gulvet, samtidig som den står tett inntil veggen slik at det ikke blir gliper.

Gulvlister finnes som standard i treslag som furu og eik. Gulvlister av eik er veldig holdbare, og det harde materialet gjør at listene tåler mer slitasje. Det skal med andre ord mer til for å lage merker og hakk. Furulister er mer sårbare langs gulv.

listverk-feielist-thaugland

Feielister

Feielister er en liten smal list som skal ligge helt ned mot gulvet. Den er veldig slitesterk og kommer som regel i eik. Feielisten blir ofte brukt inntil en annen gulvlist, dørterskler eller overganger.

karmlist-vindu

Karmlister (gerikter)

En karmlist dekker overgangen fra utforing til vegg og er rammen rundt døråpningen eller vinduet. Den skiller seg fra gulvlisten ved at den er laget for å være visuelt pen fra tre sider.

Karmlisten har ofte avrundinger på kantene og et spor på baksiden for å gi rom til ujevnheter der veggen møter døren/vinduskarmen. Karmlister skråkappes som regel rundt vinduer og dører for å skape en pen innramming.

Karmer/dørpanel

Thaugland er spesialister på listverk, og er en av få byggevareutsalg som har ramtre til dørkarmer. Disse er tykkere og tilpasset gamle dører.
Hvis du må bytte ut hele eller deler av karmen, har vi produktet.
Ønsker du å bekle en ytterdør med ny panel, har vi smale paneler som er tilpasset dette.

listverk-brannmurlist-thaugland

Brannmurlister

Brannmurlister – også kalt overgangslister – er en type slette, små karmlister som ofte brukes dersom man vil pynte på en skjøt for eksempel der murvegg møter panelvegg. Brannmurlista er gjerne tynnere og smalere enn en vanlig karmlist, men har samme fasong med avrunding på begge sider.

listverk-glattkant-spiler-thaugland

Glattkant

Glattkanter er (som navnet beskriver) glatthøvlede lister med rette sider som kommer i mange ulike dimensjoner. Glattkant kommer i både furu og eik i alle varianter (malt, ubehandlet, lakkert og så videre). Denne listetypen har mange bruksområder og kan brukes til listverk i rom eller som annet interiør i forbindelse med kjøkkeninnredning, døråpninger og lignende.

Glattkanter har blitt svært populære å bruke som «spile» i kontrastvegg, trappegang eller lignende.

listverk-spiler-thaugland

Spiler

Spiler bryter visuelt med andre vegg- og takflater som ofte er slette og hvite. Disse kan monteres i tak (spilehimling) og/eller på vegg (spilepanel). Det visuelle utrykket kan ofte være hovedgrunnen til at man velger spiler på vegger eller i tak, men det har også andre fordeler.

Spiler gir en god lyddemping og valg av spalteåpningen mellom spilene er med på å avgjøre den støyreduserende effekten. Dette har størst viktighet for konsertrom og lignende hvor akustikk er i fokus, men etterklangen blir betydelig mindre generelt sett.

listverk-vinkellist-thaugland

Brystning/vinkellister

Brystning- og vinkellister gir en visuelt pen finish og brukes ofte til å pynte panelkanten ved brystningspanel eller hvis man vil ha en pen avslutning på en panelvegg. Kan også brukes for å dekke et utvendig hjørne.

listverk-rundstokk-thaugland

Rundstokk

Rundstokk er, som navnet indikerer, en rund list som først og fremst har en visuell fremtoning og skaper litt liv. Den brukes ofte til runde gardinstenger, håndflagg, håndrekke i trappa og generelt til småsnekring og møbelsnekring. Rundstokk kommer i både furu og eik.

listverk-kvartstaff-thaugland

Kvartstaff

Kvartstaff har både glatte og runde kanter, og finnes både som ubehandlet og hvitmalt. Kvartstaffer blir ofte brukt for å dekke et innvendig hjørne, for eksempel langs en benkeplate.

VAREHUS & TRANSPORT

https://thaugland.no/wp-content/uploads/2020/10/banner_transport-1-scaled.jpg transport
store

Storo

MANDAG - FREDAG

06.00 - 17.00

Vitaminveien 5, 0485 Oslo

Telefon: 23 39 36 00

Klikk her for veibeskrivelse

store

Abildsø

MANDAG - FREDAG

06.00 - 17.00

Enebakkveien 292, 1188 Oslo

Telefon: 23 39 36 00

Klikk her for veibeskrivelse

store

Vækerø

MANDAG - FREDAG

06.00 - 17.00

Drammensveien 200, 0277 Oslo

Telefon: 23 39 36 00

Klikk her for veibeskrivelse

RIMELIG, RASK OG

PRESIS TRANSPORT

Vi har kjøretøy som dekker ulike behov - lastebiler og bl.a. kranbil med 30 meter lang arm! Har du andre behov? Vi hjelper gjerne til med alternativ transport.

Sjekk fraktpris her

loader gif
lastebil lastebil
bg