fbpx

Produksjon av listverk

Hvordan blir trelister produsert? Vår leverandør av listverk Combiwood Barkevik er en av landets ledende på listverk, og bruker avansert teknisk utstyr til å lage kvalitetsprodukter i alle mulige profiler og varianter.

Over 300 listeprofiler tilgjengelig

Vi har over 300 listeprofiler tilgjengelig, og kan produsere spesialtilpassede lister etter dine mål. Velg materiale, farge og profil etter dine preferanser.

Hos Thaugland har vi rådgivere som vet alt om lister og treverk. Spør oss gjerne om anbefalinger.

produksjon-listverk-stål-thaugland
Stålblad med en av tallrike listverksprofiler du kan velge hos Thaugland.

Furulister – to ulike fremgangsmåter

Furu ubehandlet listverk – kun den fineste kvalitet

Ubehandlede furulister er en av de store trendene innen lister for tiden. Mange ønsker et autentisk preg på listene og går for furu, som er et solid produkt.

Våre furulister er laget av nordeuropeisk bærekraftig furu. Den nordeuropeiske furua vokser akkurat passe seint til at den er perfekt utgangspunkt for å høvle ut listverksprofiler. 

Les også

Se vår store listverkguide

Etter at furutrærne er hugget og tømmeret tørket, skjæres det ut sidebord som gjennomgår flere sorteringer. Sidebord med kvist sorteres bort, og til slutt sitter man igjen med råstoff av den fineste kvaliteten til listverk i furu!

Ettersom treverket har vært igjennom mange sorteringer, og noe kvist blir kuttet bort, er lengdene fallende – dvs. ulike. Derfor må de også enkeltvis måles etter profilhøvling.

Listverk av ubehandlet furu er mye brukt naturlig, men også som beiset, hvittonet og lakket overflate. Det finnes mange profiler å velge i, både taklister, gulvlister og karmlister, samt vinkellister og andre typer av dekklister.

Hytteinteriør og rustikke hjem er typiske boliger der det brukes ubehandlet furu, men vi ser også en økende trend av ubehandlede furulister generelt.

Furu hvitmalt listverk

Vi produserer også listverk som selges ferdig malt. Disse listene er helt kvistfrie og har full utnyttelse av råvarene.

Selv om dette også er laget av furu, produseres behandlede furulister på en litt annen måte. Her er råstoffet laget av mange små biter som blir limt og fingerskjøtt sammen til 4,4 m mengder. Kvist kuttes vekk, slik at man får utnyttet råstoff enda bedre, og ender med helt kvistfritt listverk.

Etter at emnene er skjøtet sammen, høvles de til profiler og males på et stort moderne malingsanlegg. Det legges to strøk med maling, hvor det også pusses og sparkles slik at resultatet blir så glatt og pent som mulig. På våre lister blir det kun brukt vannbasert maling og miljøvennlig lim.

produksjon-listverk-furu-thaugland
Hvitmalte furulister klare til utkjøring.

Dersom du snur lista, vil du kunne se denne fingerskjøten. Alt i alt gir dette en veldig god utnyttelse av treet, samt at listverket blir helt kvistfritt.

Eikelister

Eika som brukes til å lage våre lister kalles hvit amerikansk eik, og har et jevnt, lyst naturlig fargespill. Eikelistene du kan kjøpe hos Thaugland blir produsert i Skien av råmateriale fra USA. Dette materialet er av beste kvalitet, og er tilnærmet kvistfritt før behandlingen starter. Det fineste eiketømmeret plukkes ut til listverk, og blir skjært i emner hvor kvist og annet kuttes bort.

Eik er et veldig hardt treslag som tåler mye slitasje, og det skal mye mer til for å lage merker og hakk enn for eksempel furu.

Fun fact: Fra gammelt av var det eksklusivt å ha listverk, og for å beskytte fine furulister langs gulvet, var det vanlig å ha en liten list i eik nederst mot gulvet, som skulle «ta av» for slitasje/bruk, f.eks. gulvfeiing. Disse små listene kalles feie-/vaskelister, og er fortsatt aktuelle.

Det finnes flere profiler å velge i blant eikelister – både taklist og karmlist, men de aller fleste er gulvlister. Mange velger furulister til tak og karm, og eikelister langs gulvet.

Eikelister finnes både som ubehandlet og lakkert.

Andre treslag

Furu- og eikelister er de treverkene det selges mest av når det kommer til listverk, men det er også mulig å legge lister av andre tresorter, som for eksempel bjørk, lønn, osp og ask. Listverk av disse treslagene er ofte etterspurt i form av spiler, eller som spesialproduksjon.

bjørk-produksjon-listverk-thaugland
Interiør, spiler og lister i bjørk skaper et autentisk og stilrent preg.
terrasse logo

Listverkguiden

Se oversikt over listverk
terrasse logo

Thauglands nettbutikk

Se vår nettbutikk her
terrasse logo
terrasse logo

Har du spørsmål?

Kontakt oss