fbpx

Trender

For mange er listene kronen på verket. Lister har både en praktisk funksjon og er et visuelt grep for å piffe opp uttrykket i boligen. Hvilke lister er populære, og hva er trendene innen listverk?

Hvittonede lister

Hvittonede eikelister og spilevegger er i vinden om dagen. I mange år har fargen bomull vært standardfargen på både listverk og for eksempel vinduer og dører. De siste årene er det blitt mer aktuelt med det vi kaller klassisk hvit – en mer kritthvit farge der trestrukturen skinner gjennom. Denne hvittonen inneholder ikke like mye gult, og fremstår litt «kaldere» eller enda mer nøytral enn bomullsfargen.

trender-hvite-lister-thaugland
Kritthvite karmlister skaper en fin kontrast til fargerik tapet.

Heltre listverk med farge

Listverk malt i andre farger enn hvitt er også mer populært enn før. Farger som grå, sort og andre mørke farger er spesielt aktuelle nå. Med utgangspunkt i heltre furu eller heltre eik er det mange muligheter for å sette sitt helt særegne preg på listverket. Trestrukturen blir synlig gjennom fargen, samtidig som man får det fargepreget man ønsker for å for eksempel matche en spesiell panel.

Les også

Se alle listetyper i vår store listverkguide

Ubehandlede lister

Tidligere ble ubehandlet listverk som regel valgt til hytter, men i de senere årene har vi sett en økende etterspørsel etter ubehandlet listverk til boliger. Mange ønsker et autentisk preg på listene, og går for en klassisk look med furu.

trender-ubehandlet-gulvlist-eik-thaugland
Ubehandlede lister brukes også i nyere boliger med et mer moderne uttrykk.

Listefritt

I nyere boliger der tradisjonelt profilert listverk ikke passer så godt inn – og særlig i funkishus – er det stadig flere som ønsker å tone ned bruken av lister. Helt listefritt blir det som regel ikke. Listverk brukes ofte for å skjule overganger, og i slike tilfeller kan man bruke slette og glatte lister med skarpe kanter.

Les mer om hvordan listverk blir produsert.

Eikelister langs gulv

Mange går for profilerte hvitmalte furulister i tak og rundt karmer, mens de velger eikelister langs gulvet. Disse gulvlistene av eik (også kalt parkettlister) er svært slitesterke og passer fint til gulv i eik.

Gulvlister av eik er svært holdbare, og det harde materialet gjør at listene tåler mer slitasje. Det skal mer til å lage merker og hakk enn ved for eksempel furulister.

Nå er trenden at eikegulv er mer hvittonet og «kjølig» i fargen, derfor har vi valgt å hvittone noen av eikegulvlistene slik at det passer godt sammen. Det finnes flere profiler eikelister. Den mest brukte er i utgangspunktet en slett list med en liten «bul» ned mot gulvet. Dette gjør at listen ser nett og pen ut, samtidig som den skjuler mest mulig av eventuelle kuttekanter i parketten. Eikelister brukes ofte som såkalte feielister – gjerne foran en profilert furulist.

Over 300 listeprofiler tilgjengelig

Vi har over 300 listeprofiler tilgjengelig, og kan produsere spesialtilpassede lister etter dine mål. Velg materiale, farge og profil etter dine preferanser.

Hos Thaugland har vi rådgivere som vet alt om lister og treverk. Spør oss gjerne om anbefalinger.

terrasse logo

Listverkguiden

Se vår listverkguide her
terrasse logo

Thauglands nettbutikk

Se vår nettbutikk her
terrasse logo

Leverandør

Se vår leverandør
terrasse logo

Lurer du på noe?

Kontakt oss