På tide å bygge terrasse? her starter du!

terrasse logo

På tide å bygge terrasse?

Se hvordan vi kan hjelpe deg med din nye terrasse.

Den norske sommeren er ikke lang, og når den først er her vil de færreste av oss bruke mye av tiden på vedlikehold. Det er viktig å ha i bakhodet når du skal velge materiale for å bygge terrasse eller platting.

Spar både tid og penger på å velge kvalitet

Det er enda ikke for sent å gjøre terrassen klar før sommeren plutselig melder sin ankomst. Samtidig er det flere ting å tenke på før du setter i gang. Du kan nemlig spare både tid og penger ved å velge kvalitet fremfor de billigste variantene. 

Selv om det kan lønne seg å velge terrassebord av billigste sort der og da, vil det sjelden lønne seg i lengden. Mange tenker ikke over hvor mye vedlikehold i årene fremover vil koste, både i tid og penger. De rimeligste alternativene vil kreve årlig vedlikehold i form av overflatebehandling, og vil ikke gjøre sluttsummen særlig mye billigere. Materialer av høyere kvalitet krever mindre vedlikehold, og vil kun trenge ordinær vask.

Thaugland har et bredt utvalg av terrassebord

Hvilket materiale du velger er i første rekke et estetisk og økonomisk valg, men det er også et spørsmål om hvor mye arbeid du ønsker å legge i terrassen. Noen gulvtyper krever behandling før gulvet tas i bruk, for så å trenge vedlikeholdende arbeid årlig. Andre gulvtyper kommer ferdig behandlet, og krever ingen eller lite vedlikehold de første årene. Så til tross for at engangskostnaden for vedlikeholdsfritt terrassegulv vil være høyere, vil du til gjengjeld spare mange timer og store utgifter på årlig vedlikehold. 

Se hvilke egenskaper de ulike terrassebordene har, og finn den gulvtypen som dekker dine behov:

Kompositt terrassebord

Fiberon terrassebord i kompositt er vedlikeholdsfrie og trenger kun vask etter behov. I tillegg er dette treverket blant de beste med tanke på miljøet, da materialet ikke slipper ut noen giftige avgasser. Treverket er svært stabilt, og du kan regne med en lang levetid. Materialene består av en blanding av tre og plast, og resultatet er et terrassegulv som tåler vær og vind. I motsetning til terrassebord i tre, tåler komposittmaterialer å bli vasket med høytrykkspyler, og det uten at du risikerer å flise opp bordene.

Kebony terrassebord

Hvis du ikke vil slippe på tanken om et terrassegulv i tre, men likevel spare deg for mye vedlikeholdsarbeid, er Kebony terrassebord et godt alternativ. Kebony er et eksklusivt og bærekraftig tremateriale, og har lang holdbarhet. Materialet modifiseres under trykk med en egen, miljøvennlig væske som består av avfallsstoffer fra jordbruket. Modifiseringsprosessen gjør treverket motstandsdyktig mot sopp og råte. Treverket krever lite vedlikehold utenom vanlig rengjøring. Ved eksponering for sol og regn, vil bordene utvikle et naturlig sølvgrått utseende. Kebony er et Svanemerket og FSC-godkjent produkt.

MøreRoyal® terrassebord

MøreRoyal® er dobbeltbehandlede terrassebord klare for montering. Selve behandlingen består av to prosesser, hvor treverket først blir trykkimpregnert, og deretter kokt i olje under vakuum. Dette forebygger sprekker, og gjør treet mer robust og motstandsdyktig mot fukt, sopp og råte. Oljeforseglingen vil også redusere svelling og krymping, og gir et mer stabilt virke. 

Selv om prisen er høyere for lengdemeteren enn vanlig impregnerte terrassebord, vil ferdigbehandlede terrassebord gi et svært godt langtidsregnskap. MøreRoyal® har lange vedlikeholdsintervaller og markedets beste råtemotstand (råteklasse 1). MøreRoyal® terrasser kan fint stå i 6-10 år uten noen form for etterbehandling med olje. I disse årene blir det en kosmetisk vurdering om man ønsker å etterbehandle.

Varmebehandlet terrassebord

Varmebehandlet ask eller furu er et svært miljøvennlig alternativ, og inneholder null kjemikalier. Disse bordene behandles kun med varme og vanndamp i over 200 grader. Denne prosessen gjør treet mer stabilt med tanke på bordenes evne til å ta opp eller avgi fuktighet, og vil heller ikke flise opp over tid. Med vær og vind får bordene er grå patina. Bordene kan i utgangspunktet brukes helt ubehandlet, men om du vil bevare bruntonen lengst mulig kan det være fordelaktig å olje materialet.

CU-impregnerte terrassebord

CU-impregnerte terrassebord er et solid og rimelig materiale, som er motstandsdyktig mot råte. Det grønnlige, trykkimpregnerte trevirket er fortsatt vinneren på markedet for terrassebord. CU-impregnerte terrassebord krever hyppigere vedlikehold sammenlignet med for eksempel MøreRoyal® eller Kompositt, og må behandles med beis eller olje. Det er viktig å overflatebehandle trevirket så raskt som mulig for å redusere sprekker og hindre at bordene fliser opp.

Hvilke bruksegenskaper ser du etter i terrassebord?

Mye har skjedd de siste årene når det kommer til alle valgmulighetene vi har innen materiale, kvalitet og farger. Hos Thaugland finnes et bredt utvalg av border med ulike bruksegenskaper, og det er variasjon i dimensjoner, lengder og farger. Alt fra de tradisjonelle, grønnimpregnerte terrassebordene til de mest eksklusive variantene. Hvilket materiale du velger til terrassen eller plattingen, er i tillegg til økonomi, også et estetisk valg. Du kan velge et terrassegulv som står til fargen på huset, eller du kan gå for trendfargen grå. Både beiset grå eller naturlig grå patina tar seg godt ut i hagen. 

Dimensjonene, eller tykkelsen og bredden på gulvbordene, er også av betydning for hvor lenge terrassen skal holde seg fin. Bord som er brede er mer formstabile sammenlignet med tynnere bord, og de vil være mindre utsatt for fliser og sprekker. 

Plassering av terrassen vil også kunne påvirke hvordan terrassen din bør behandles og hvor ofte. Faktorer som sol, vind, kulde og fukt vil ofte tære på treverket. Om terrassen skal ligge ved sjøen, vil den være mer utsatt for vind og sjøsprøyt enn andre steder. Derfor er det viktig å ta en vurdering på hva som vil lønne seg på sikt.

Tips når du skal legge terrassegulv

For å oppnå et mest mulig vellykket resultat, bør du tenke på følgende: 

1. Om treverket er fuktig etter vått, vil bordene krympe når de tørker. Bordene bør derfor legges helt inntil hverandre på terrassen, så ikke mellomrommene blir større enn du hadde sett for deg i utgangspunktet. 

2. Dersom treverket er helt tørt når du setter i gang, bør du legge inn et par millimeter mellom hvert bord. 

3. Sørg for at plattingen blir lagt helt rett, slik at du slipper å rive opp timevis med arbeid. Det kan du gjøre ved å vatre opp den første raden med en snor. Å være nøye fra starten kan spare deg for mye tid med å fikse opp i feil. 

4. En riktig bygget terrasse kan vare i flere tiår. Jo bedre planlagt den er, desto lenger vil den vare. 

5. Skal du legge terrassebord av typen Kebony, Royal eller lignende materiale bør du bruke syrefaste skruer, da vanlige terrasseskruer kan misfarge materialet.

terrasse logo

Terrasseguiden 2020

Her kan du la deg inspirere av vårt utvalg av terrassebord, men også se hvordan du kan montere terrassen din og hvor glatt du kan få gulvet ditt levert.

Se vår terrasseguide her
terrasse logo

Thauglands nettbutikk

Se vår nettbutikk her
terrasse logo
terrasse logo

Varehus og kontakt

Se vår varehus her
træ

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få de siste oppdateringene fra Thaugland

Hjem Terrasseguiden 2020 Varehus og Kontakt Leverandører
Nettbutikk