fbpx

Tips & råd om terrasse

Skal du bygge terrasse? Her er spørsmål og svar som ofte dukker opp i forbindelse med terrassebyggingen.

Ta også gjerne kontakt med vårt ordrekontor hvis du trenger veiledning til å finne riktige materialer eller har andre ting du lurer på.

Planlegg terrassen

Hvordan planlegger jeg et terrasseprosjekt?

Her har vi samlet noen nyttige tips til deg som skal bygge terrasse selv. Det første du må vite er hvor stor terrassen skal være, hvor den skal ligge og hvilke behov du ser for deg at den skal fylle.

En riktig bygget terrasse kan vare i flere tiår. Jo bedre planlagt den er, desto lengre vil den vare.

Hvordan velge terrassebord?

Det er mange ulike leverandører av terrassebord og materialer til terrassen. Valg av materialer avhenger av hva slags klima du bor i (det er for eksempel forskjell på kystklima og innlandsklima) og hvilke preferanser du har med tanke på farge og utførelse. Du kan lese mer om ulike materialer og leverandører i vår terrasseguide eller ta en titt i vår nettbutikk.

Tips: Tykke terrassebord gir økt komfort, mindre svikt og er mer stabile enn tynne terrassebord. Legger du inn tettere bjelkeavstand vil du få mindre svikt – også ved tynne terrassebord.

Hva slags utstyr trenger jeg?

I tillegg til selve terrassebordene, trenger du litt utstyr som skruer, beslag og så videre. Her anbefaler vi å bruke Essguide, en smart app som hjelper deg å beregne hva slags utstyr du trenger. Når du legger inn informasjon i appen, får du en komplett innkjøpsliste med alt du trenger til terrasseprosjektet.

Hva slags festemidler bør jeg bruke?

Før var det vanlig å bruke spiker ved montering av terrassebord, men i dag foretrekker de fleste å bruke skruer. Det er en grunn til dette; nemlig at da sitter bordene bedre over tid.

Skruer

Toppmontering
Her anbefaler vi å bruke ESSDECK Max-skruer.

Skjult innfesting
Skruer som monteres i siden av terrassebordene.
Bruk monteringsverktøyet HDS fra Essve. Verktøyet sørger for at skruene festes i siden av terrassebordene og at det blir samme avstand mellom hvert terrassebord.

Begge disse skruene er gode som terrasseskruer, da de gir ekstra klemkraft.

Spikerpistol EDGEFAST

For deg som bygger mange terrasser hver sesong.
EDGEFAST-systemet består av en unik type spikerpistol som fester en spiker i hver side av terrassebordet – i en og samme bevegelse. Dette verktøyet sørger for at jobben blir gjort mye raskere. Bruker du distansebrikkene, får du lik avstand mellom terrassebordene.

I henhold til produsentens egne tester er EGDGEFAST 4-5 ganger raskere enn tradisjonell toppskruing.

Montering av terrasse

Fagkunnskap

Det er alltid viktig at du setter deg inn i monteringsbeskrivelsen fra leverandøren, slik at terrassen blir akkurat slik du ser for deg. Her er noen generelle tips til hva du bør tenke på når du bygger terrassen.

Hvordan skal terrassebordene ligge?

En ting som er greit å ha i bakhodet, er at trær er omtrent runde i tverrsnitt, mens terrassebord har fire hjørner. Når du ser inn mot endeveden i terrassebordene, vil du se at årringene i treverket lager en bue.

Ettersom tre er et levende materiale som blir påvirket av fukt og varme, vil terrassebordene kunne krumme noe når de blir utsatt for regn og sol.

Derfor anbefaler vi å legge terrassebordene «riktig vei» med årringene som en U, slik at krummingen får det høyeste punktet på midten. Da skal vannet renne av og ned i sprekkene mellom materialene i stedet for å bli liggende nede i «dalen».

Hvor tett bør jeg legge terrassebordene?

Hvis du har valgt trykkimpregnerte terrassebord, bør du vite at dette er materialer som er svært fuktige og vil krympe en del når de tørker. Avstanden mellom bordene blir med andre ord større etterhvert som tiden går. Sjekk leverandørens monteringsveiledning for å være på den sikre siden.

Tørre terrassebord vil som regel svelle ut litt når de blir utsatt for mye regn og fukt. Det er derfor viktig at bordene legges med riktig avstand, slik at de har litt plass når de utvider seg.

MøreRoyal legges med 2-4 mm avstand
Alle trematerialer fra MøreRoyal går gjennom to behandlinger. Først blir materialene trykkimpregnert, deretter kokes de i olje. I denne prosessen blir all fukt kokt ut av trevirket, og deretter tilført en beskyttende olje som gjør materialet svært råtesikkert. Terrassebordene krymper lite etter at de er lagt.

Trykkimpregnert furu legges med 3-6 mm avstand
Mange velger trykkimpregnert furu i Norge. Følg den enkelte leverandørens anvisninger når du måler avstand mellom terrassebordene.

Termofuru/ varmebehandlet furu og lerk legges med 2-4 mm avstand
Disse terrassebordene er gjerne tørrere enn de trykkimpregnerte. Materialene blir saget ut av stammens kjerne og er mer formstabile. Bevegelsene i trevirket kan likevel bli relativt store.

Terrassebord fra Kebony bør ha minimum 6 mm mellom hvert bord.

Se produkter i vår nettbutikk fra:
Møre Royal Fiberon Kompositt Megawood Kompositt Kebony Accoya Sibirsk lerk terrasse Varmebehandlet Terrasse

Bør jeg bruke grunnisoleringspapp?

Hvor godt beskyttet er bærekonstruksjonen under terrassen mot fukt og råte? Dersom du skulle være uheldig å få fuktskader på terrassen, er selve bærekonstruksjonen også veldig utsatt. Det er lurt å beskytte konstruksjonen med grunnisolasjonspapp mellom den og terrassebordene.

I Sverige blir dette anbefalt. Her i Norge er det ingen krav om å legge grunnisoleringspapp når man bygger terrasse eller platting.

Hvor bør jeg plassere skruene i terrassebordet?

Vi anbefaler at du plasserer terrasseskruene 30 mm fra kanten av terrassebordet for å redusere risikoen for sprekker. Der du legger skjøter, bør du også montere en lask slik at du kan montere skruene med riktig avstand fra kanten.

Hvor dypt skal skruene ned i terrassebordet?

Terrasseskruer skal ikke forsenkes mer enn maks 1 mm, ellers samler det seg vann i forsenkningen. Da er sjansen stor for at vannet trenger ned i trevirket slik at det råtner på sikt.

Terrasseskruer

Kvalitet før kvantitet

Visste du at terrasseskruene du velger kan være avgjørende for terrassens varighet? Velg rustfrie eller syrefaste skruer som tåler vær og vind.

Hva slags terrasseskruer skal jeg velge?

Mange tror at en skrue er en skrue – men det er faktisk flere ting å tenke på før man kjøper inn terrasseskruer. Det er ganske ulik kvalitet på skruer, og velger man feil kan man risikere å måtte ta opp igjen hele terrassen etter bare noen år, for eksempel hvis skruene har rustet. Hvor du bygger terrassen (geografisk område) og klimaet spiller her en viktig rolle.

De fleste leverandører gir en anbefaling på hva slags type terrasseskruer man bør bruke. Følg denne anbefalingen, så er du sikret en terrasse med lang levetid.

Hvilken skruekvalitet bør jeg velge?

Syrefast A4
Korrosjonsklasse C5. Syrefaste A4-skruer har den beste rustbeskyttelsen og bør brukes ved kysten, på fjellet, til terrasse/platting med basseng og til terrasser som er bygget av eksklusive trematerialer.

Rustfri A2
Korrosjonsklasse C4. Rustfrie A2-skruer er laget av uherdet, rustfritt stål og er nesten like gode som syrefaste A4-skruer. A2-skruer er anbefalt til miljøer med moderat saltinnhold, store/høye eller terrasser rett på mark, trapper og rekkverk samt når man bruker CU-impregnerte materialer.

Hvor mye skruer osv. skal jeg kjøpe?

Terrassekalkulator fra Essve
Det å beregne hvor mye materialer og festemidler som trengs kan ta litt tid. ESSGUIDE er terrassekalkulatoren som hjelper deg med å regne ut hva du behøver til terrasseprosjektet ditt. 

Dette er er noe av det du legger inn i terrassekalkulatoren:

  • Form på terrassen
  • Type trevirke
  • Dimensjon på terrasesbordene
  • Toppskrudd eller skjult innfesting
  • Bjelkelag
  • Tilvalg som trapp eller boblebad
  • Miljøet terrassen skal bygges i

Du får en komplett innkjøpsliste for ditt terrasseprosjekt!

Last ned terrassekalkulatoren Essguide

Har størrelsen på terrassen betydning for valg av skruer?

I utgangspunktet har ikke dette noen betydning, men det kommer litt an på. Hvis du har gjort alt riktig og legger terrassebordene etter leverandørens anvisninger, skal du få en stabil konstruksjon som holder lenge. Skruevalget kan ha en del å si hvis terrassen ikke er montert på riktig måte, da det er store krefter i en stor terrasse og treet beveger seg over større lengder.

For å få ekstra trygghet i at konstruksjonen er holdbar, anbefaler vi syrefaste skruer. Dette er de mest solide skruene som tåler ruskevær og kulde svært godt, og de er rustfrie. Syrefaste skruer sitter ekstremt godt i treverket og bidrar til å gjøre hele konstruksjonen mer stabil.

Det kan også være andre faktorer som kan skape bevegelighet i en større terrasse. Hvis du for eksempel har festet terrassen med én side i husveggen og resten direkte på mark (eller om den hviler på stolpesko), kan du oppleve ulike bevegelser i løpet av vinteren i den delen som påvirkes av telen mens den fastmonterte delen står i ro. Det er lurt å tenke gjennom ulike scenarier før du legger terrassen.

Hvordan unngår man at skruer knekker?

Du bør alltid velge terrasseskruer som trelastprodusenten anbefaler når du skal montere en terrasse. De aller beste skruene er rustfrie A2 eller syrefaste A4. Sistnevnte er de mest solide skruene som holder i mange år. Velger du disse skruene, kan du føle deg trygg på at skruene holder terrassen på plass.

Andre ting man bør tenke gjennom er avstand og tetthet mellom underliggende bjelker i bærekonstruksjonen. Det er også viktig å ta hensyn til hvor du skal bygge og hva slags type terrasse/uteplass det skal være. Har du for eksempel en platting for vanlig bruk (dvs. bruk av hagemøbler og grill), så er ikke denne dimensjonert for å kunne bære en jacuzzi. Velg derfor riktige terrassebord og skruer som er anbefalt til den bruken du har tenkt.

Hvordan påvirker terrassens høyde skruevalget? 

Man kan bygge høyt og stabilt, men det er større risiko for bevegelser i konstruksjonen om terrassen er høy. Monterer du terrasse som står på høye stolper, skal du bruke syrefaste skruer fordi de tåler store bevegelser. Syrefaste skruer skal også brukes til markterrasser for å minske risikoen for rust/ korrosjon.

Vedlikehold

I stedet for å bruke tiden til å vedlikeholde

Velger du terrassebord og festemateriale av god kvalitet – og monterer de riktig får du mer tid til famille og kan slappe av på terrassen på varme sommerdager.

Hvorfor kan terrasser av tre bli grå?

Alt tre som står ubehandlet vil bli påvirket av vær og vind over tid. Etter hvert som terrassen blir utsatt for sol, regn, vind og snø, vil du oppleve en endring i fargen, og treverket kan også få ulike sjatteringer.

Det er en stadig økende trend å velge terrassebord i fargen natur, som får en naturlig gråfarge etter en stund.

Hvorfor får jeg hvite ringer/flekker rundt kvistene?

Dette kan forekomme ved furubord som er kokt i olje. Furu inneholder harpiks og kvae, og utkok av disse bestanddelene fra nylagt trevirke er ikke til å unngå, spesielt rundt kvister.

Harpiksen kokes ut som en gul/hvit seig masse, og vil i noen tilfeller legge seg som hvite krystaller rundt kvister. De hvite ringene forvitrer bort etter hvert som de blir utsatt for vær og vind, men du kan børste dem bort hvis du vil det. Noen ganger etterlater de seg en lysere flekk, men det betyr ikke at treverket er skadet. Du kan olje terrassebordene på nytt hvis du ønsker å utjevne fargeforskjellen.

Det beste er likevel å la naturen ordne opp selv. Harpiksutslag og utkok er en naturlig del av treets utvikling, og ikke en feil med materialet. Det er mer andre ord ikke reklamasjonsberettiget.

Løsolje på terrassebordene – hvordan fjerne løsolje?

Noen ganger vil du oppleve at det forekommer løsolje, spesielt på høvlede flater. Dette kan du ta bort med en klut dunket i WhiteSpirit.

Bør jeg gå for dyrere terrassebord hvis jeg vil ha minst mulig vedlikehold?

Det er store prisforskjeller mellom ulike typer terrassebord. De rimeligere alternativene krever oftere vedlikehold og overflatebehandling, mens de dyrere produktene er mer vedlikeholdsvennlige og krever kun vask.

Det er viktig å tenke gjennom hva du ønsker å investere av tid og kostnader på vedlikehold – og hva som blir mest lønnsomt i lengden.

Vil du ha en terrasse som ser tilnærmet ny ut hele tiden, må du behandle den hvert år, uansett type.

Du kan lese mer om de ulike terrasseleverandørene og hvor mye vedlikehold de krever i vår terrasseguide.

Se vedlikeholdsprodukter i vår nettbutikk