fbpx

Gulv

terrasse logo

Skal du legge nytt gulv?

Se hvordan vi kan hjelpe deg.

Når du skal legge nytt gulv er valget mellom laminat, parkett, herdet tre eller heltre mer enn bare et estetisk valg. Hva som er riktig gulvtype for deg avhenger av hvor gulvet skal ligge, hvem som skal bruke det og hva det skal være laget av. Derfor har vi i Thaugland laget en gulvguide som skal gjøre det enklere for deg å finne frem til den gulvtypen som passer deg og dine behov.

Hva bør du tenke på når du skal legge gulv?

Gulvet er viktig for det estetiske uttrykket av boligen, men de praktiske egenskapene bør være av like stor betydning når du skal velge gulv. Disse punktene bør du ta med i vurderingen: 

Bruksområde: Om gulvet skal legges i gangen eller på soverommet har betydning for hvor mye slitasje det må tåle. Et soverom er sannsynligvis mindre utsatt for vannsøl, grus eller andre skarpe gjenstander sammenlignet med hva gangen er.

Slitestyrke: Ulike gulvtyper har forskjellige egenskaper, og i hvor stor grad det skal tåle slitasje, sol og varme og rengjøring må vurderes når du skal velge materiale. 

Holdbarhet: Hvor enkelt det er å reparere skader og merker varierer mellom ulike gulvtyper. Vær oppmerksom på om leverandøren har noen garantier. 

Vedlikehold: Undersøk hva som kreves av vedlikehold for gulvtypen, og vurder hvordan det passer for deg.

Isolasjon og varme: Forskjellige gulvtyper har ulike isolerende egenskaper. Det kan også være lurt å finne ut om materialet er egnet i kombinasjon med gulvvarme.

Hos Thaugland får du svar på det du måtte lure på om gulv, og vi hjelper deg gjerne i ditt prosjekt. Kontakt oss gjerne for å få tips og råd til hvilke materialer som passer best i din bolig, samt hvilket verktøy du bør ha for å legge gulv.

Hva er forskjellen på parkett, laminat, herdet tre og heltre?

Parkettgulv

Parkett er et naturmateriale. Med det menes at hver enkelt stav er unik. Utseendemessig er parkett kjent for å ha et behagelig uttrykk, og det er stor variasjon i treslag og farger. De vanligste tresortene er eik og ask. Parkett er enkelt å legge, og kan repareres uten at hele gulvet må tas opp. Parkettgulv er forholdsvis enkelt å vedlikeholde, og de fleste parkettgulv (særlig oljede gulv) kan repareres dersom uhellet er ute.

Fordeler/ulemper med parkett

Naturmateriale

Enkel montering med klikklås

Hver stav er unik

Gulvets uttrykk kan endres med sliping og olje

Føles lunt og behagelig

Godt tilpasset gulvvarme

Lages i forskjellige sorteringsgrader; rolig/eksklusiv, naturlig eller rustikk sortering.

Tåler ikke mye vannsøl, og må derfor vaskes/rengjøres skånsomt. Benytt egnede vaskemidler til dette.

Parkett har stort sett toppsjikt i hardtre (for eksempel eik), tverrgående trestaver i midten og treplater på undersiden. Parkett finnes med flere forskjellige overflatebehandlinger: olje, hardvoks, silkematt lakk, matt lakk eller ultramatt lakk. Alle behandlingene vil bidra til å beskytte treverket, men har litt ulike egenskaper i forhold til utseende og vedlikehold. Enkelte parketter har i tillegg børstet overflate som gir høyere slitestyrke og et enda mer naturlig utseende. Materialet kan slipes ned og oljes/lakkes, slik at gulvets uttrykk kan endres uten at hele gulvet må byttes ut.

Tenk kvalitet hvis du skal kjøpe parkett. Gulvet bør vare i minst 12-15 år før du trenger å gjøre store grep. Et tregulv kan føles varmere enn laminat fordi treet isolerer bedre. Det kan gjøre at gulvet gir en lunere følelse.

Du kan velge mellom en-, to- eller trestavs parkett. Antall staver gir forskjellig uttrykk i rommet der flere staver vil gi et livlig uttrykk, mens enstavs parkett kan gi et roligere uttrykk.

Laminatgulv

Laminatgulv tåler høy belastning, noe som gjør at mange velger denne gulvtypen hvis de har kjæledyr eller barn. Materialet er mer motstandsdyktig mot dyreklør, leketøy og andre skarpe gjenstander sammenlignet med parkett. Enkelte laminatgulv tåler noe vannsøl (høytrykkslaminat), og kan derfor legges i rom som er mer utsatt for dette.

Fordeler/ulemper med laminat

Solid gulv med naturlig uttrykk

Tåler mer og ripes ikke opp like lett

Vedlikeholdsfritt

Tåler slag/fallende gjenstander bra

Lett å rengjøre (bruk fettfrie rengjøringsmidler)

Godt tilpasset gulvvarme

Høytrykkslaminat tåler mer vannsøl enn vanlige tregulv

Laminat fås i flere formater (lengde, bredde)

Laminat egner seg godt for kommersiell bruk

Ingen sorteringsgrader, men lages med mange forskjellige dekorer

Gjentagende mønster vil fremkomme

Laminatgulv kan føles kaldere enn tradisjonelle tregulv

Laminat kommer i to varianter: direktelaminat og høytrykkslaminat.

Direktelaminat består av en fiberplate som er dekket med en dekorfilm. Filmen toppes med et svært slitesterkt lag av aluminiumsoksid som beskytter dekorfilmen. Dekorpapiret kommer i hvilket som helst mønster, og mange velger et mønster som imiterer tre for at det skal ligne mest mulig på naturmateriale. 

Høytrykkslaminat er tre ganger tykkere enn direktelaminat. Laminat er ikke naturmateriale, men består av flere sjikt med kraftpapir, dekorpapir og slitelag som er utsatt for svært høyt trykk. Det gir gulvet en ekstra sterk overflate som tåler mer støt og fukt. 

Laminat har lang holdbarhet, ser ut som tre og er enkelt å holde rent. Det finnes en stor variasjon i mønster på stavene, noe som gjør at materialet kan gi det samme naturlige uttrykket som parkett gjør. Materialet er også vesentlig mye rimeligere enn tilsvarende parkett i innkjøp, selv om du skulle velge et dyrt laminatgulv. I motsetning til parkett er ikke laminat like enkelt å reparere når det først har kommet store hakk eller riper. Det kan heller ikke slipes ned på grunn av måten det er bygd opp, men de beste typene tåler både støt og røff bruk over flere år.

Gulv i herdet tre

Herdet tre er et tregulv. Toppsjiktet, gjerne enstavs, består oftest av eik og gjennomgår en herdeprosess som gjør at overflaten tåler slag/fallende gjenstander bedre enn tradisjonelle tregulv.

Kjernematerialet, som oftest er å finne i parkett, er erstattet med en impregnert HDF. Dette gjør at gulv av herdet tre er mer motstandsdyktig mot vannsøl enn det man forbinder med tradisjonelle parkettgulv.

De børstede overflatene gjør at tregulvet får en flott struktur.

Overflaten kan være mattlakkert eller hardvoksoljet. Det er viktig å vite at hardvoksoljede overflater trenger regelmessig etterbehandling, så her må du passe på å velge riktig rengjøringsmiddel avhengig av overflate.

Fordeler/ulemper med herdet tre

Naturmateriale

Tåler i større grad slag og fallende barneleker

Hver planke/hvert bord er unik(t)

Føles lunt og behagelig

Tåler mer vannsøl

Godt tilpasset gulvvarme

Rask og effektiv installasjon på grunn av plankenes størrelse og moderne låser

Hardvoksoljede overflater trenger regelmessig etterbehandling

Herdet tre kan ikke slipes, men renses og etterbehandles

Herdet tre kommer ofte i tre forskjellige sorteringsgrader:

1. Fin sortering: svært lite kvist. Små fargeforskjeller mellom de individuelle gulvbordene kan forekomme.

2. Levende sortering: noe mer kvist og større kvister. Større fargeforskjeller mellom de individuelle gulvbordene kan forekomme.

3. Grov sortering: relativt mange og store kvister, samt sprukket ved kan forekomme. Relativt store fargeforskjeller mellom gulvbordene.

Valg av sortering bidrar til ulike opplevelser av gulvet. Et tregulv med lite/ få kvister gir et harmonisk og rolig inntrykk av gulvet, mens et gulv med flere og grovere kvister gir et nostalgisk og mer levende inntrykk av gulvet.

Gulv i heltre

Heltre er "hel ved". Materialet er solid og ekte, og oppleves behagelig og varmt å gå på. Heltregulv kjennetegnes ved at det er hele planker av tre som utgjør gulvet, og det er derfor mange tenker på denne gulvtypen som et mer autentisk valg. Det er store variasjoner mellom tresortene og naturlige variasjoner i treet, noe som gjør gulvet mer unikt. Tregulv kan slipes opptil flere ganger, og dersom det behandles riktig har du et gulv som varer i flere generasjoner.

Fordeler/ulemper med heltre

Naturmateriale

Hver planke/hvert bord er unik(t)

Føles lunt og behagelig

Tåler noe vannsøl, men må rengjøres med omtanke

Lages i forskjellige sorteringsgrader. Rolig/eksklusiv, naturlig eller rustikk sortering.

Vanskeligere installasjon i forhold til gulv med klikklåser (limes og/eller skrus)

Hardvoksoljede overflater trenger regelmessig etterbehandling

Mer utsatt for riper og sår, men lar seg enklere reparere

Heltregulv har stort sett «vanlig» not/fjær og må enten limes eller skrus til underlaget. Heltre passer for de som setter pris på et ekte materiale. Et heltregulv kan fås i ulike tresorter, bredder, lengder og tykkelser. De vanligste er gran, furu og eik, hvorav eik er det hardeste. Alle tresortene vil ha den samme lune og naturlige følelsen som bare tre kan gi. Heltregulv er ikke nødvendigvis riktig valg på flater hvor det ofte blir sølete.

Tips: Spør oss gjerne hvis du skal pusse opp et eldre grangulv. Vi kan skaffe mange forskjellige dimensjoner i gran.

Treverk påvirkes av luftfuktighet og temperatur, og vil derfor kunne bevege seg noe mer enn parkettgulv. Parkett er mer formstabilt, og det vil være mindre sannsynlig at et slikt gulv vil sprekke opp.

Siden heltregulv er et 100% naturmateriale vil man kunne se forandringer i de langsgående skjøtene gjennom året. Om sommeren vil skjøtene holde seg helt tett, mens man vil kunne se små sprekker mellom bordene på vinteren. Dette er helt naturlig bevegelse for et «levende» materiale.

Hvilken stil passer deg?

Før du bestemmer deg for gulv bør du tenke over hvilken stil du vil gå for, og hvilket uttrykk du ønsker at det skal gi. Riktig gulvtype vil bidra til å understreke stilen du har i hjemmet. Velger du parkett har du valget mellom ulike tresorter, farger og utforminger. Parkett kan du få i den fargen du vil, enten du vil gå for en kald eller varm stil. Varmere farger vil i praksis si mørkere gulv, mens kaldere farger er ofte hvitlakkerte eller gråhvite gulv, og kan gi rommet et mer rolig uttrykk.

Skal du pusse opp hele rommet, er det lurt å velge gulvtype før veggfarge, slik at det blir lettere å få fargene til å harmonere. Gulvet er en av de største flatene i hjemmet, og mange velger gjerne samme farge til hele etasjen eller hele boligen.

Det er særlig to faktorer du bør tenke over før du starter å legge nytt gulv: rommets lengderetning og sollys. Bordene bør følge rommets lengderetning. På den måten vil rommet oppleves større enn om bordene legges på tvers. Det vil også være finest om gulvet strekker seg mot sollyset, dersom man har vinduer som er plassert i lengderetningen. Mange foretrekker å legge gulvbordene i samme retning i alle rom av estetiske grunner, men det er ikke et fasitsvar på hva som er rett eller galt her.

Hvordan velge riktig gulvunderlag?

For å ha glede av det nye gulvet så lenge som mulig, er det viktig å legge riktig underlag nederst. Å velge feil underlag er noe mange gjør. Det finnes ulike underlag for ulike undergulv, og hvilken gulvtype som skal legges og ønskede egenskaper bør også tas med i vurderingen.

Hovedformålet med gulvunderlag er å øke komfort, beskytte gulvet og forlenge gulvets levetid. Med andre ord skal ikke riktig underlag kun gi komfort, men også god funksjonalitet. Hvis du først kjøper et gulv av høy kvalitet, bør du heller ikke gå for det billigste underlaget for å spare noen kroner.

Underlag kan ha følgende egenskaper, ut ifra hvilken type du velger:

  • Godkjente mekaniske egenskaper for å utjevne små ujevnheter i undergulvet, hindre svikt slik at gulvet ikke sprekker opp og tåle vekten av møbler uten å synke sammen.
  • Isolere varme eller slippe gjennom gulvvarme.
  • Støyreduksjon i samme rom og/eller for rom i underetasje.
  • Forebygge mot fuktskader.

Ta kontakt for tips og råd

Hos Thaugland anbefaler vi å velge et gulvunderlag som er tilpasset bruken, rommet og det aktuelle gulvmaterialet. På den måten får du det lydbilde og de egenskapene du ønsker deg. Spør oss gjerne om anbefalinger. Vi er tilgjengelige både i butikkene og via vårt kontaktskjema.

divider