Hjem / Inspirasjon / Terrasse

På tide å bygge terrasse?

Les om hvordan vi kan hjelpe deg med din nye terrasse.

Den norske sommeren er ikke lang, og når den først er her vil de færreste av oss bruke mye av tiden på vedlikehold. Dette er det viktig å ha i bakhodet når du skal velge materiale for å bygge terrasse eller platting. Skap drømmeterrassen din med terrassebord i høy kvalitet, lang levetid og minimalt med vedlikehold. Når du skal velge terrasse er det viktig å tenke på materiale, kvalitet og funksjonalitet. Gjør uteplassen din til et sted du vil elske å tilbringe tiden din!

Velg kvalitet og spar penger

Du kan spare både tid og penger på å velge kvalitet fremfor de billigste variantene. Selv om det kan lønne seg å velge terrassebord av billigste sort der og da, vil det sjelden lønne seg i lengden.

Mange tenker ikke over hvor mye vedlikehold i årene fremover vil koste, både i tid og penger. De rimeligste alternativene vil kreve hyppigere vedlikehold i form av overflatebehandling, og de vil derfor ikke gjøre sluttsummen særlig mye billigere. Materialer av høyere kvalitet krever mindre vedlikehold, og vil kun trenge ordinær vask. De har også lengre varighet, og trenger derfor ikke å byttes ut så hyppig som de rimeligere materialene.

Tips! Hvis du ønsker en mest mulig vedlikeholdsfri terrasse, har skruevalget stor betydning. Velg syrefaste skruer med skjult innfesting for best mulig resultat.

Thaugland har et bredt utvalg av terrassebord

Hvilket materiale du velger er i første rekke et estetisk og økonomisk valg, men det er også et spørsmål om hvor mye arbeid du ønsker å legge i terrassen. Noen terrassegulv krever behandling før det tas i bruk, for så å trenge vedlikeholdende arbeid årlig. Andre terrassetyper kommer ferdig behandlet, og krever ingen eller lite vedlikehold de første årene. Selv om engangskostnaden for vedlikeholdsfritt terrassegulv vil være høyere, vil du til gjengjeld spare mange timer og store utgifter på årlig vedlikehold.

Egenskapene til de ulike terrassebordene

MøreRoyal® terrassebord

MøreRoyal® er dobbeltbehandlede terrassebord som er klare for montering. Selve behandlingen skjer i to prosesser, hvor treverket først blir trykkimpregnert og deretter kokt i olje under vakuum. I denne delen av prosessen blir fuktigheten i treverket trukket ut og oljen presset inn. Dette skaper en slags hinne rundt treet – det blir nesten som å ta på en regnjakke, og du får et tørt og fint tremateriale som er svært slitesterkt og råtebestandig.

Behandlingen forebygger sprekker og gjør treet mer robust og motstandsdyktig mot fukt, sopp og råte. Oljeforseglingen vil også redusere svelling og krymping, og gir et mer stabilt virke som ikke fliser opp. 

Selv om prisen er høyere for lengdemeteren enn vanlig impregnerte terrassebord, vil ferdigbehandlede terrassebord gi et svært godt langtidsregnskap. MøreRoyal® har lange vedlikeholdsintervaller og markedets beste råtemotstand (råteklasse 1).

MøreRoyal® terrasser kan fint stå i 6-10 år uten noen form for etterbehandling med olje. I disse årene blir det en kosmetisk vurdering om man ønsker å etterbehandle.

MøreRoyal® terrassebord leveres i fargene natur, brun, grå , setersvart og oker. Naturfargen får en naturlig, værgrå farge over tid. I MøreRoyal®-prosessen blir materialene behandlet på alle sider, slik at treets egenskaper bevares uansett ytre påvirkning.

MøreRoyal® er vurdert til å ha en svært god miljøprofil basert på bransjestandarden ECO-product. PEFC-sertifikat dokumenterer bruk av bærekraftig råstoff, og materialene innehar miljødeklarasjonen EPD. MøreRoyal® er dermed noe av det mest miljøvennlige du kan velge til din terrasse.

Kompositt terrassebord

Fiberon terrassebord i kompositt er vedlikeholdsfrie og trenger kun vask etter behov. I tillegg er dette treverket blant de beste med tanke på miljøet, da materialet ikke slipper ut noen giftige avgasser. Treverket er svært stabilt, og du kan regne med en lang levetid.

Materialene består av en blanding av tre og plast, og resultatet er et terrassegulv som tåler vær og vind. I motsetning til terrassebord i tre, tåler komposittmaterialer å bli vasket med høytrykkspyler, og det uten at du risikerer å flise opp bordene.

Kebony terrassebord

Hvis du ikke vil slippe på tanken om et terrassegulv i tre, men likevel ønsker å spare deg for mye vedlikeholdsarbeid, er Kebony terrassebord et godt alternativ. Kebony er et eksklusivt og bærekraftig tremateriale som har lang holdbarhet.

Materialet modifiseres under trykk med en egen, miljøvennlig væske som består av avfallsstoffer fra jordbruket. Modifiseringsprosessen gjør treverket motstandsdyktig mot sopp og råte. Treverket krever lite vedlikehold utenom vanlig rengjøring. Ved eksponering for sol og regn vil bordene utvikle et naturlig sølvgrått utseende. Kebony er et Svanemerket og FSC-godkjent produkt.

Varmebehandlet terrassebord

Varmebehandlet ask eller furu er et svært miljøvennlig alternativ og inneholder null kjemikalier. Disse bordene behandles kun med varme og vanndamp i over 200 grader. Denne prosessen gjør treet mer stabilt med tanke på bordenes evne til å ta opp eller avgi fuktighet, og vil heller ikke flise opp over tid.

Med vær og vind får bordene en grå patina. Bordene kan i utgangspunktet brukes helt ubehandlet, men om du vil bevare bruntonen lengst mulig kan det være fordelaktig å olje materialet.

CU-impregnerte terrassebord

CU-impregnerte terrassebord er et solid og rimelig materiale, som er motstandsdyktig mot råte. Det grønnlige, trykkimpregnerte trevirket er fortsatt vinneren på markedet for terrassebord.

CU-impregnerte terrassebord krever hyppigere vedlikehold sammenlignet med for eksempel MøreRoyal® eller Kompositt, og må behandles med beis eller olje. Det er viktig å overflatebehandle trevirket så raskt som mulig for å redusere sprekker og hindre at bordene fliser opp.

Hvilke bruksegenskaper ser du etter i terrassebord?

Mye har skjedd de siste årene når det kommer til alle valgmulighetene vi har innen materiale, kvalitet og farger til terrassen. Hos Thaugland finner du et bredt utvalg av terrassebord med ulike bruksegenskaper, og det er variasjon i dimensjoner, lengder og farger. Alt fra tradisjonelle, grønnimpregnerte terrassebord til de mest eksklusive variantene.

Hvilket materiale du velger til terrassen eller plattingen er et estetisk valg i tillegg til økonomi. Du kan velge et terrassegulv som står til fargen på huset, eller du kan gå for trendfargen grå. Både beiset grå eller naturlig grå patina tar seg godt ut i hagen. 

Dimensjonene, eller tykkelsen og bredden på gulvbordene, er også av betydning for hvor lenge terrassen skal holde seg fin. Bord som er brede er mer formstabile sammenlignet med tynnere bord, og de vil være mindre utsatt for fliser og sprekker.

Plassering av terrassen vil også kunne påvirke hvordan terrassen din bør behandles og hvor ofte. Faktorer som sol, vind, kulde og fukt vil ofte tære på treverket. Om terrassen skal ligge ved sjøen, vil den være mer utsatt for vind og sjøsprøyt enn andre steder. Derfor er det viktig å ta en vurdering på hva som vil lønne seg på sikt.

Tips når du skal legge terrasse

For å oppnå et mest mulig vellykket resultat, bør du tenke på følgende: 

1. Om treverket er fuktig etter vått, vil bordene krympe når de tørker. Bordene bør derfor legges helt inntil hverandre på terrassen, så ikke mellomrommene blir større enn du hadde sett for deg i utgangspunktet. 

2. Dersom treverket er helt tørt når du setter i gang, bør du legge inn et par millimeter mellom hvert bord. 

3. Sørg for at plattingen blir lagt helt rett, slik at du slipper å rive opp timevis med arbeid. Det kan du gjøre ved å vatre opp den første raden med en snor. Å være nøye fra starten kan spare deg for mye tid med å fikse opp i feil. 

4. En riktig bygget terrasse kan vare i flere tiår. Jo bedre planlagt den er, desto lengre vil den vare. 

5. Skal du legge terrassebord av typen Kebony, Royal eller lignende materiale bør du bruke syrefaste skruer, da vanlige terrasseskruer kan misfarge materialet.

Les flere av våre guider

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Det vil du tjene på!

Eksklusive tilbud rett i innboksen
Månedens tilbud
Produktnyheter
Fagrelatert informasjon
06:00 – 17:00
23 39 36 00
post@thaugland.no
Handlekurv

Innlogging