fbpx

Råd og tips lister

Her er noen tips til deg som skal legge lister.

  • Akklimatisering
  • Klargjøring før montering
  • Male lister
  • Kappe lister
  • Montering av lister

Akklimatisering av trevirket

Lister bør ligge innendørs i minst 2-3 dager for å akklimatisere seg før du monterer dem. Dette er viktig uansett når på året du skal legge lister. Tre er et levende materiale som kan krympe når det tørker. Derfor bør du sørge for at listene har fått sin riktige form før du monterer dem.

Lister som leveres innpakket bør ligge innpakket i 2-3 dager.

Klargjøring

Før du går i gang, er det lurt å gå over veggene og sjekke at de er rene og klargjort. Ta bort gamle spiker eller rester av sparkel i veggene, så går listingen raskere og enklere. Til sparkling av spikerhull anbefaler vi akrylmasse. Klikk her for å se vårt utvalg av akrylmasse.

Når du skal male lister

Det er lurt å vente i minst en uke etter akklimatisering med å male ubehandlede lister. Dette fordi du bør være helt sikker på at trevirket har fått sin riktige form for å unngå sprekker i malingen.

Skal du overmale lister som er malt fra før, anbefaler vi å pusse listene med 120-papir først.

Kapp lista litt lengre

Det er lurt å kjøpe litt flere lister enn det du trenger, slik at du har litt å gå på. Vi anbefaler nemlig at du kapper lista litt for lang – så slipper du at den blir akkurat for kort. Det er bedre å kappe av en liten ekstrabit enn å få unødvendig mange skjøter.

Noen skjøter blir det uansett. Det beste er å legge et tynt lag med trelim i skjøtene, og eventuelt bruke akrylmasse for å skjule sprekker mot vegg og gulv.

Montering

Vi anbefaler at du bruker spikerpistol hvis du har det. I tillegg til å spare tid, slipper du også å få avtrykk etter hammeren rundt omkring. Du bør ikke ha mer enn 60 cm mellom hver spiker i tak og på gulv, mens vi anbefaler 40 cm mellom spikrene rundt dører og vinduer. Lengden på spikeren anbefaler vi er 3 ganger så tykk som selve lista.

Se Thauglands utvalg av spikerpistoler.

Ved montering av hardtrelister bør det forborres før spikring hvis du ikke bruker spikerpistol.

Alle gjerdinger bør limes.

Les også

Se vår store listverkguide

Over 300 listeprofiler tilgjengelig

Vi har over 300 listeprofiler tilgjengelig, og kan produsere spesialtilpassede lister etter dine mål. Velg materiale, farge og profil etter dine preferanser.

Hos Thaugland har vi rådgivere som vet alt om lister og treverk. Spør oss gjerne om anbefalinger.